Koira.info

Olet täällä: Neuvoja koiranomistajille

Vanhan koiran näkö- ja kuulo-ongelmat sekä pidätysvaivat

Aina vanhuus ei tuo vaivoja tullessaan. Vanhalle koiralle ei 100 prosentin varmuudella kehity merkittäviä ongelmia, mutta ennemmin tai myöhemmin ajan hammas alkaa näyttämään jättämiään jälkiä. Koiran kuulo tai näkö saattaa heikentyä, sen pidätyskyky saattaa vaivata. On parasta aina uuden vaivan ilmettyä viedä eläin lääkäriin, senhän se ansaitsee.

Näkö

Jos koiran näkökyky heikkenee tai se katoaa täysin, on suositeltavaa välttää muuttamasta sen elinympäristöä radikaalisti. Jo huonekalujen järjesteleminen uusiin paikkoihin voi johtaa yhteentörmäyksiin tai eksymiseen. Vaikka koira menettäisi näkönsä, se yleensä sopeutuu muuttuneeseen tilanteeseen korvaamalla näkönsä esimerkiksi vallattoman hyvällä hajuaistillaan, eikä muistin osuutta ole syytä aliarvioida. Sen vuoksi jos koiralla on vakiintunut reitti, jota pitkin sitä on kuljetettu lenkillä, siihen ei välttämättä kannata tehdä suuria muutoksia.

Kuulo

Mikäli koira elää äänettömässä maailmassa, koira saattaa säikähtää jos sitä lähestytään suunnasta, jota se ei ole huomannut. Tuolloin koira saattaa vaistomaisesta yrittää purra. Onkin hyvä osoittaa huonokuuloiselle tai kuurolle koiralle, että olet tulossa ja huomauttaa, että muutkin perheenjäsenet noudattavat tätä sääntöä. Koira ei välttämättä menetä täysin kuulokykyään, joten huomion voi yrittää kiinnittää esimerkiksi taputtamalla käsiä yhteen. Jos kuulo on kokonaan mennyt, koiraa lähestyttäessä voidaan löntystellä voimakkaammin askelin, jotta eläin pystyy aistimaan askelista syntyvän värähtelyn.

Pidätysvaivat

Mikäli koira ei kykene pidättelemään rakkoaan yön yli, se luultavasti vaivaa sitä enemmän kuin sinua. Sen vuoksi vanhus on hyvä viedä lenkille juuri ennen yöpuulle vetäytymistä. Jos koiralla on vakiintunut nukkumapaikka, sen alle voi laittaa esimerkiksi kumipinnoitetun kylpyhuonematon ylösalaisin tai jonkin muun vesitiiviin suojan. Ylimääräistä pyykkiä syntyy, mutta ainakin kiusallisen vaivan aiheuttamat kosteus- ja hajuhaitat on rajoitettu tietylle alueelle.

Kommentoi ensimmäisenä

Kokemuksista voi kertoa nimimerkillä. Kommentoitaessa julkaisua Vanhan koiran näkö- ja kuulo-ongelmat sekä pidätysvaivat sekä Nimimerkki että Kommentti ovat vaadittuja tietoja. Jos haluat antaa yksityisesti palautetta, käytä tätä lomaketta.


© 2024 Koira.info
Haluat vihjata virheellisestä tai puuttuvasta, mutta tärkeästä tiedosta, tai ehdottaa yhteistyötä? Voit lähettää palautetta tällä lomakkeella.