Kun koira tulee taloon, se voi avata mitä moninaisimpia harrastusmahdollisuuksia. Koiran kanssa voi harrastaa joko harrastus- tai kilpailumielessä, kahdestaan tai ryhmissä. Joillekin roduille on niille ominaisia lajeja, joissa eläimen luontaiset taidot pääsevät loistamaan. Harrastaminen koiran kanssa auttaa parantamaan omistajan–koiran välistä suhdetta ja se toki on myös hauska tapa viettää aikaa mielekkäästi. Koiralle voi esimerkiksi opettaa temppuja, samoilla metsässä, kokeilla miten koiran erinomainen hajuaisti voi käytännössä toimia. Myös metsästäminen koiran kanssa on luettavissa harrastukseksi. Tällaisten harrastustapojen lisäksi on tavoitteellisempia harrastuslajeja, kuten tottelevaisuuskokeita, koiratanssia, rallytokoa, pelastuskoirakokeita jne.
Jos kunnianhimoinen pelastuskoiraksi kouluttaminen kiinnostaa, koira voi tosipaikan tullen pelastaa ihmishenkiä. Koiran voi kouluttaa ohjaajansa lisäksi etsimään kadonneita henkilöitä vaativissakin olosuhteissa. Koulutuksia järjestävät pelastuskoirayhdistykset, joista lisätietoja löytyy esimerkiksi Suomen Pelastuskoiraliiton nettisivuilta. Pelastuskoiria voidaan kouluttaa eri tarkoituksiin: hakukoiriksi, jälkikoiriksi ja rauniokoiriksi. Hakukoiran tehtävä on haistella etsittävän ihmisen kulkureitti ilman mukana kulkeutuvien hajujälkien avulla. Jälkikoira puolestaan haistelee maahan jääneitä hajujälkiä. Rauniokoirat toimivat osana kunnan väestönsuojeluorganisaatiota, ja tämän koulutuksen saaneita koiria voidaan käyttää poikkeusoloissa nimen mukaisiin tehtäviin.
Jos pelastuskoiratoiminta on harrastusten vakavimmasta päästä, koiratanssi on luultavasti toisen ääripään tuote. Koiratanssissa ohjaaja koiransa kanssa suorittavat yhdessä ohjelmakokonaisuuden musiikin kanssa. Suoritus arvostellaan tuomarin toimesta. Koiratanssissa on eri lajeja: vapaatanssi, seuraaminen musiikin tahdissa ja erikoiskilpailut. Ne on jaettu kolmeen alaluokkaan: alokasluokkaan, avoimeen luokkaan ja voittajaluokkaan. Koiratanssia voi harrastaa niin rotukoiran kuin sekarotuisenkin koiran kanssa.