Koira.info

Olet täällä: Artikkelit

Näyttelyt

Koiranäyttelyssä, josta joskus käytetään myös nimitystä rotunäyttely, tuomaroidaan tiettyjen koirarotujen yksilöitä. Yksilöitä verrataan rotutyypin yleisesti käytössä olevaan kuvaukseen ja siihen kuinka hyvin yksilö kuvauksen määritykset täyttää. On siis tärkeää huomioida, ettei kyseessä ole minkäänlainen kauneuskilpailu tai taitokilpailu, jossa yksilöt kilpailevat toisiaan vastaan. Eläimet kilpailevat siis vain rotutyypin kuvauksen täyttämisestä tuomarin silmissä. Tuomari pyrkii näyttelyssä löytämään koirayksilöitä, jotka täyttävät mahdollisimman hyvin rotukuvauksen. Se voi olla haastavaa, sillä jotkut tuomaroinnin kohteet ovat subjektiivisia. Esimerkiksi sellaisen asian kuin “toimeliaisuuden” ja “kestävältä vaikuttavuuden” määrittäminen on haastavaa. Ensimmäinen tällaista mallia noudattava koiranäyttely järjestettiin yli sata vuotta aikaisemmin, kesäkuussa 1859 Englannissa. Tuolloin näyttelyyn osallistui vain pointtereita ja settereitä.

Suomessa koiranäyttelyitä järjestää Suomen Kennelliitto, joka pitää suomen- ja ruotsinkielisillä nettisivuillaan kuluvan vuoden ja edellisten vuosien näyttelyiden päivämääriä esillä. Suomen Kennelliiton nettisivuilla esitellään myös rotumääritelmät eri koiraroduille, esitellään ulkomuototuomarin toimenkuvan yksityiskohtia ja kerrotaan muitakin tietoja koiraelämästä, kuten kursseista, kokeista, jalostuksesta ja kasvatuksesta sekä Kennelliiton toiminnasta.

Kritiikki

Koiranäyttelyt ovat saaneet osakseen kritiikkiä, sillä joidenkin kriitikoiden mukaan tällaiset näyttelyt painostavat koiranomistajia huolehtimaan vain hyvältä näyttävien yksilöiden lisääntymisestä. Vain tietyt fyysiset piirteet huomioimalla kavennetaan geenipoolia, joka voi johtaa lopulta sisäsiittoisuuteen ja se heikentyneeseen immuunijärjestelmään ja syntymävikoihin.

Kommentoi ensimmäisenä

Kokemuksista voi kertoa nimimerkillä. Kommentoitaessa julkaisua Näyttelyt sekä Nimimerkki että Kommentti ovat vaadittuja tietoja. Jos haluat antaa yksityisesti palautetta, käytä tätä lomaketta.


© 2023 Koira.info
Haluat vihjata virheellisestä tai puuttuvasta, mutta tärkeästä tiedosta, tai ehdottaa yhteistyötä? Voit lähettää palautetta tällä lomakkeella.