Koira.info

Olet täällä: Artikkelit

Harvinaisia koirarotuja

Kennelliiton mukaan vuonna 2012 rekisteröitiin puhdasrotuisia koiranpentuja peräti 300 eri rodusta. Suomen koirista, joita Kennelliiton keräämien tietojen mukaan on noin 600 000 kappaletta, puhdasrotuisia on noin 450 000. Kotimaisten koirarotujen, siis karjalankarhukoiran, suomenajokoiran, lapinloporokoiran, suomenlapinkoiran ja kansalliskoiramme suomenpystykorvan, lisäksi koiria on siis satojen muidenkin rotujen edustajia.

Suomessa suosituimpia koirarotuja ovat labradorinnoutaja, saksanpaimenkoira, kultainennoutaja, suomenajokoira ja jämtlanninpystykorva. Vuonna 2011 Suomessa rekisteröitiin Kennelliiton tilastojen mukaan hieman yli 50 000 koiraa. Vielä vuosikymmen aikaisemmin, siis vuonna 2001, koiria rekisteröitiin vain noin 34 400 koiraa.

Harvinaiset

Harvinaisimpien koirien joukkoon sijoittuvat sellaiset vinttikoirat kuin azawakh ja unkarinvinttikoira. Harvinaisimpia seura- ja kääpiökoiria ovat prahanrottakoira ja griffon belge sekä kingcharlesinspanieli. Noutajien ja vesikoirien ryhmään kuuluvista haukuista harvinaisimmat ovat amerikanvesispanieli, irlanninvesispanieli, sussexinspanieli ja erittäin harvinainen wetterhoun. Harvinaisia kanakoiria Suomessa ovat auvergnenseisoja, cesky fousek, drentschenpeltopyykoira, pont-audemerinspanieli, ranskanseisoja (pyreneläinen tyyppi), kuten myös villakoirapointteri, vanhatanskankanakoira ja slovakianseisoja. Lammas- ja karjakoirien ryhmään kuuluvista koirista hyvin harvinaisia näkyjä ovat australian töpöhäntäinen karjakoira, bergamasco, kroatianpaimenkoira, mallorcanpaimenkoira sekä romanianpaimenkoira. Ryhmään, johon pinserit, snautserit, molossityyppiset ja sveitsinpaimenkoirat kuuluvat, harvinaisuuksia ovat aidi, anatolianpaimenkoira, alentejonkoira, karstinpaimenkoira, mallorcandoggi, tosa, tornjak ja uruguayan cimarron. Terrierien ryhmässä harvakseltaan esiintyy sellaisia rotuja kuin sealyhaminterrieri, lakelandinterrieri ja ceskyterrieri. Terriereistä harvinaisin lienee amerikankääpiökettuterrieri. Kun kohdistetaan katse mäyräkoirien ryhmään, niistä harvinaisimpia ovat kaniinimäyräkoirat. Pystykorvien ja muiden alkukantaisten tyyppien edustajia on harvakseltaan vain seuraavissa roduissa: buhund, grosspitz, hälleforsinkoira, kai, kishu, koreanjindonkoira ja thai ridgeback. Ajavista koirista harvinaisimpia rotuja ovat Kennelliiton kirjojen mukaan alppienajokoira, berninajokoira, dunkerinajokoira, gascognenbassetti, hamiltoninajokoira, itävallankoirat ja luzerninajokoirat, sekä plottinajokoira, schwyzinajokoira ja serbianajokoira.

Kommentoi ensimmäisenä

Kokemuksista voi kertoa nimimerkillä. Kommentoitaessa julkaisua Harvinaisia koirarotuja sekä Nimimerkki että Kommentti ovat vaadittuja tietoja. Jos haluat antaa yksityisesti palautetta, käytä tätä lomaketta.


© 2023 Koira.info
Haluat vihjata virheellisestä tai puuttuvasta, mutta tärkeästä tiedosta, tai ehdottaa yhteistyötä? Voit lähettää palautetta tällä lomakkeella.