Koira.info

Olet täällä: Neuvoja koiranomistajille

Kun koira ikääntyy

Vanhuuden tuomat vuodet tuovat koiran elämään muutoksia sen dieettiin, perustarpeisiin ja kuntoilun määrään ja laatuun. Tässä neuvotaan hieman seniori-ikäisen koiran tarpeista ja siitä kuinka vanhenevan koiran elämänlaadun voi pitää mahdollisimman hyvänä. Joskus omistajat eivät näe koiransa terveydentilassa muutoksia, sillä eläin on hyvä pitämään sen puolen itsestään piilossa. Sen vuoksi omistajan on itse huomioitava koiran iän tuomat muutokset ja mukautettava esimerkiksi sen lenkkirutiineja sellaisiksi, ettei se huononna koiran tilaa.

Usein pienet koirat pysyvät nuorekkaina isokokoisia lajikumppaneitaan kauemmin. Useimmat koiraeläimet saavuttavat vanhuusiän seitsemän ja 10 elinvuotensa aikana. Siksipä onkin hyvä muistaa koiran ikä ja tarvittaessa kysyä eläinlääkäriltä ohjeita siitä, milloin vanhuudenvaivoja on odotettavissa. Vanhuus tuo koiralle monia erilaisia vaivoja, joista monet ovat samoja myös meillä ihmisillä. Niitä voivat olla esimerkiksi syöpä, nivelrikko, eturauhasvaivat, kognitiiviset ongelmat, kuurous, sisäelinongelmat, hammasvaivat, sokeritauti eli diabetes, munuaisvika, maksavika ja näkökykyyn vaikuttavat ongelmat.

Terveystarkastus

Aivan kuten meidän ihmisten kohdalla, myös säännölliset terveystarkastukset voivat olla vanhalle koiralle tärkeitä, sillä niiden avulla voidaan löytää varhaisessa vaiheessa mahdolliset ongelmatekijät. Terveystarkastuksessa voidaan selvittää esimerkiksi lemmikin verenpaine, ottaa virtsanäyte, katsoa miten maksa ja munuaiset toimivat, tehdä veripaneeli, kilpirauhastesti, suorittaa sydänmatotesti samoin kuin ulostetesti.

Muutoksia

Koiran vanhentuessa sen kehon rasvapitoisuus saattaa laskea, samalla proteiinitasot pysyä samalla. Koiran ruokavalio voi siis kaivata muutoksia esimerkiksi sellaiseen suuntaan, että ruokaa tarjotaan pienempinä annoksina tiheämmin, jotta ruoansulatusjärjestelmä ei joudu kerralla kovan rasituksen alaiseksi. Samoin vanha koira voi arvostaa ylimääräisiä tyynyjä makuupaikallaan. Näkökyvyn heiketessä lattialta on syytä siirtää pienet esteet, kuten mahdolliset lelut, kengät ym. sivummalle. Rappusten nouseminen voi olla ikävämpää kuin rampin käyttäminen. Koiran hampaiden puhdistaminen voi vähentää hammasongelmia.

Kommentoi ensimmäisenä

Kokemuksista voi kertoa nimimerkillä. Kommentoitaessa julkaisua Kun koira ikääntyy sekä Nimimerkki että Kommentti ovat vaadittuja tietoja. Jos haluat antaa yksityisesti palautetta, käytä tätä lomaketta.


© 2024 Koira.info
Haluat vihjata virheellisestä tai puuttuvasta, mutta tärkeästä tiedosta, tai ehdottaa yhteistyötä? Voit lähettää palautetta tällä lomakkeella.