Koira.info

Olet täällä: Koiran anatomia

Ruoansulatusjärjestelmä

Me ihmiset pidämme ruoansulatusjärjestelmää itsestäänselvyytenä, ja sitähän se periaatteessa onkin. Tässä artikkelissa kerrotaan hieman koirien ruoansulatusjärjestelmästä ja siitä miten se toimii. Koirat prosessoivat ja nauttivat ravintoa eri tavalla kuin me ihmiset. Sen takia koiran ruokavaliokin on erilainen kuin ihmisillä.

Suu ei ole oikeastaan osa ruoansulatusjärjestelmää, mutta se on tässä yhteydessä hyvä mainita. Vanha kansa muistaa kuinka äidit ovat kehottaneet lapsiaan pureskelemaan ruokansa huolella. Ihmisillä suussa olevat hampaat ja sylki ovat tärkeä osa ruoan sulattamista. Koiraeläimillä suu toimittaa hieman toista virkaa. Koirien suut on suunniteltu puraisemaan isoja ruoan kappaleita ja mahdollistamaan ruoan nieleminen nopeasti. Koirilla on vahvat leuat ja terävät, suuret hampaat. Niitä ei ole tarkoitettu kasviperäisen ruoan syömiseen, vaan suurten lihakimpaleiden, luiden ja rasvan käsittelemiseen.

Koiralle ruoan sulattamisessa tärkein, elintärkein, osa on vatsalaukku. Vatsalaukkuun pääsemiseksi ruoka kulkeutuu ruokatorvea pitkin. Kun nielty aine päätyy vatsalaukkuun, se kylpee voimakkaassa suolahapossa, jota löytyy mahanesteestä. Happokylvyn tarkoitus on mahdollistaa ruoassa olevien proteiinien ja luun hienontaminen. Jos jokin nielty esine ei tunnu sulavan, tai se ei sula kunnolla, se aktivoi koirassa kakomisrefleksin. Koira saattaa siis oksentaa ruokaa ja joskus syödä oksentamansa uudelleen.

Vatsalaukusta ruoka prosessoituu nestemäisessä muodossa ohutsuoleen. Se on paikka, jossa valtaosa ruoan sulamisesta tapahtuu. Siellä myös elimistö hyödyntää ruoasta saatavat raaka-aineet, joita keho kaipaa. Materiaali, joka ei sula ohutsuolessa, jatkaa kulkuaan kiemurtelevaa suolta pitkin paksusuoleen. Se on viimeinen pysäkki ennen ruoasta jäljelle jääneen materiaalin poistumista kehosta.

Koiran ruoansulatusjärjestelmä on nisäkkäiden vastaavia vertailtaessa melkoisen lyhyt. Koiralla ruoan nauttimisesta sen ulostamiseen kuluu karkeasti arvioituna 8–9 tuntia. Tämä tuntimääräinen arvio vaihtelee: pennuilla ruoansulatus on vilkkaampaa kuin kypsillä koirilla. Tutustumalla oman koiran ruoansulatusjärjestelmän nopeuteen, on mahdollista havaita josko siinä on jotakin vikaa. Jos koira ei syö tai ulosta tavalliseen tapaan, se saattaa johtua sairaudesta tai ongelmasta ruoansulatusjärjestelmässä. Myös koiran ilmavaivat voivat kieliä esimerkiksi ruokavaliosta juontuvista ongelmista.


© 2024 Koira.info
Haluat vihjata virheellisestä tai puuttuvasta, mutta tärkeästä tiedosta, tai ehdottaa yhteistyötä? Voit lähettää palautetta tällä lomakkeella.