Koira.info

Olet täällä: Koiran anatomia

Luusto

Koska koirat ja me ihmiset olemme tuhansia vuosia olleet ystävyksiä keskenämme, mainittakoon heti alussa, että aikuisella ihmisellä on noin 206 luuta ja vastasyntyneellä ihmisellä 350 kappaletta. Koiran kohdalla tilanne on toisenlainen. Aikuisella koiralla on tyypillisesti noin 320 luuta ruumissaan. Luiden lukumäärään vaikuttaa tietenkin esimerkiksi hännän pituus. Rotukohtaisia eroavaisuuksia luiden määrässä on siis, mutta pääasiassa koirat ovat luustoltaan kaikki samanlaisia — vain luiden koot ja muodotkin hieman vaihtelevat.

Luiden muodon monimuotoisuus ilmenee etenkin tarkasteltaessa vaikkapa jotakin bulldoggia, kuten tukevaa ja pientä englanninbulldoggia, ja sen rinnalla esimerkiksi sirorakenteista venäjänvinttikoiraa. Näitä kahta koirarotua katsottaessa voidaan huomata ensinnäkin kuinka bulldoggin kallo on suuri ja leveä, kun taas vinttikoiralla se on pitkänomainen ja kapea.

Koiran kaularangassa on nikamaa. Jokainen niistä osallistuu koiran kaulan liikuttamiseen. Koiralla on 13 paria kylkiluita. Kylkiluut todellakin ovat pareittain, sillä ne eivät ole O-kirjaimen vaan enemmänkin ylösalaisin käännetyn U-kirjaimen tapaan koirassa. Kylkiluut suojaavat rintakehää, jonka sisällä on sydän ja keuhkot. Jokaisen koiran eturaajoissa on kolmionmuotoinen luu, nimeltään lapaluu. Se kiinnittyy rintakehään lihasten avulla antaen luulle kyvyn liikkua vapaasti eteen ja taakse. Tällaisten tunnetuimpien luiden lisäksi koiralla runsaasti muitakin luita, joita myös meistä ihmisistä löytyy.


© 2024 Koira.info
Haluat vihjata virheellisestä tai puuttuvasta, mutta tärkeästä tiedosta, tai ehdottaa yhteistyötä? Voit lähettää palautetta tällä lomakkeella.