Koira.info

Olet täällä: Neuvoja koiranomistajille

Kuinka valita sopiva koiranpentu

Pörröiset, palleroiset koiranpennut näyttävät kaikki ihanilta ja voi olla hankala tyytyä vain yhden adoptoimiseen. Tällä sivulla kerrotaan hieman sopivan koiranpennun valitsemisesta ja siitä kuinka omaan elämäntilanteeseen, tarpeisiin ja toiveisiin sopivan pennun voi poimia koko kirjosta, sillä pelkästään ensisilmäyksellä ihastumiseen ei kannata näin tärkeässä asiassa luottaa. Pentu kasvaa aikuiseksi ja se tulee olemaan vuosia kanssasi.

Ensimmäiseksi on hyvä tehdä taustaselvitystä ja kysellä tuttavilta, sukulaisilta ja kasvattajilta minkälaisia eri rodut ovat. Tässä selvitystyössä nettisivut ja etenkin keskustelupalstat voivat olla suureksi avuksi. Etenkin neuvot, joita koiria kouluttavat henkilöt jakavat, ovat kullanarvoisia. Hehän tietävät työnsä puolesta paljon eri rotujen luonteenpiirteistä ja käytöstavoista.

Yleistä tietoa

Kun valitaan koiranpentua, on toki ensimmäiseksi mietittävä minkä kokoinen koira halutaan, minkälaisia tarpeita koiralla on ja minkälaisia rodulle tyypillisiä ikävyyksiä on odotettavissa. Esimerkiksi mastiffi näyttää pentuna söpöltä mutta se kasvaa kasvamistaan eikä siten sovellu aivan perinteiseksi sylikoiraksi. Lyhytjalkainen koira ei välttämättä sovellu juoksulenkille seuraksi. Paimenkoira voi kaivata paljon liikuntaa ja huomiota. Rodut, joilla on pitkä turkki, kaipaavat paljon huolenpitoa. Joillain roduilla voi olla taipumusta lonkkavikoihin.

Kun koiran koko, rotu ja rotukohtaiset tarpeet on saatu selviteltyä, voi olla aika siirtyä etsimään kriteereihin mahtuvia yksilöitä. Koiraa voi lähteä kyselemään hyvämaineisilta kasvattajilta tai muilta tahoilta, jotka antavat mahdollisuuden tavata koiranpennun sisarukset ja mahdollisesti myös vanhemmat. Tällaisten taustaselvitysten avulla voidaan saada esiin, onko pentu terveellisistä lähtökohdista. Jos koira on esimerkiksi löytökoira, sen taustatietoja ei ole yleensä saatavilla ja silloin on kyse suuremmasta riskistä joutua ongelmiin.

Yksityiskohtia

Jos sopivalta vaikuttava pentu on löytynyt, se kannattaa viedä eläinlääkäriin jos sitä ei ole jo aikaisemmin siellä käytetty. On hyvä seurata koiran liikkeitä ja katsoa, onko se valpas vai unelias, onko se sopivan pulskassa kunnossa, sekä samalla onko onko turkki ja iho kunnossa, minkälaiset ovat sen silmät, korvat ja nenä. On myös hyvä kuunnella onko koiralla vaikeuksia hengittää, aivasteleeko se, köhiikö se. Jos pennun eteen heittää lelun, sen pitäisi ainakin katseellaan seurata sitä jos ei aivan rynnätä lelun luo. Jos lyöt kämmenet yhteen pennun takana, sen olisi käännyttävä ääntä kohti.

Luonne

Koska koira ei elä tyhjiössä, johon muut asiat eivät vaikuttaisi, koiran luonteenlaadulla on tärkeä osuus kun sopivaa yksilöä etsitään. Jos koira on sisarustensa kanssa leikkimässä, on hyvä seurata miten se tulee toimeen muiden pentujen kanssa. Samoin on hyvä katsoa onko pentu arka ihmisten tai muiden eläinten seurassa. Jos koiran kääntää selälleen ja sitä silittelee turkista, sen ei pitäisi olla jatkuvasti vastahakoinen, koska se voi kieliä pennun ongelmista ymmärtää sen paikka lauman hierarkiassa. Koiran pitäisi myös antaa ihmisen koskea sen tassuihin, häntään, korviin jne.

Kommentoi ensimmäisenä

Kokemuksista voi kertoa nimimerkillä. Kommentoitaessa julkaisua Kuinka valita sopiva koiranpentu sekä Nimimerkki että Kommentti ovat vaadittuja tietoja. Jos haluat antaa yksityisesti palautetta, käytä tätä lomaketta.


© 2024 Koira.info
Haluat vihjata virheellisestä tai puuttuvasta, mutta tärkeästä tiedosta, tai ehdottaa yhteistyötä? Voit lähettää palautetta tällä lomakkeella.