Koira.info

Olet täällä: Neuvoja koiranomistajille

Koiran ja kissan esitteleminen toisilleen

Jos olet katsonut piirrettyjä elokuvia tai sarjakuvia, kissat ja koirat eivät niissä ole kovin yhteensopivia. Tosiasiassa ympäri maapallon lukematon määrä oikeita kissoja tulee toimeen oikeiden koirien kanssa. Ne eivät ehkä aina ole parhaita ystävyksiä keskenään, mutta ainakin osaavat kunnioittaa toisiaan.

Varoituksia

Kissaa ja koiraa ei välttämättä ole järkevää antaa keskenään selvitellä välejään. Ei ole tarpeen “antaa luonnon tehdä tehtäväänsä”, koska se voi stressin lisäksi johtaa väkivaltaisiin purkauksiin. Etenkin kissa on monesti sellaisessa tilanteessa altavastaajan asemassa. Se voi olla jopa hengenvaarallinen kokemus valvotuissakin olosuhteissa. Jotkut koirat yksinkertaisesti näkevät kissaeläimen saaliina. Jopa sellainen koira, joka muuten käyttäytyy tyynesti tilanteessa kuin tilanteessa saattaa napata kissan leukoihinsa.

Totutteluvaihe

Kun koiraa ja kissaa totutetaan toisiinsa, sen on syytä tapahtua suunnitellusti, kärsivällisesti ja niin, että molempien eläinten liikkumatilaa voidaan kontrolloida. Jos asunnossa on jo entuudestaan kissa ja koira on sen uusi asukas, on ensimmäiseksi hyvä opettaa koiralle tottelevaisuutta ennen tutustuttamista. Koiran olisi oltava lähtöasetelmissa tottunut hihnassa liikkumiseen ja opetettu noudattamaan peruskäskyjä, kuten istumista ja maahan menemistä.

Pitkällä kaavalla tehtävä tutustuttaminen voi sisältää koiran ja kissan laittamista eri huoneisiin niin, että kumpikin osapuoli pystyy haistelemaan ja kuulostelemaan toisen osapuolta. Tällaisia tapaamisia voi olla useitakin. Sen jälkeen eläinten voidaan antaa nähdä toisensa esimerkiksi niin, että kissa on toisessa huoneessa ja koira on hihnassa. Tällöin koiran ei pidä antaa lähteä jahtaamaan kissaa edes leikillään. Kissaa ei tule pakottaa tulemaan koiraa lähemmäs tai “sosialisoimaan” sen kanssa. Jos kissa haluaa seurata koiraa nurkan takaa, olkoon niin. Tapaamisen jälkeen molemmat eläimet voidaan palkita pienellä herkkupalalla.

Koiran voi joutua pitämään hihnassa kissan lähellä ollessa viikkojenkin ajan. Lisäksi on hyvä jättää kissalle ainakin yksi pakotie auki, jotta se voi halutessaan poistua tilanteesta. Antamalla eläinten tutustua toisiinsa pikku hiljaa voidaan saavuttaa haluttu lopputulos vain vähäisellä sydämentykytyksen kiihtumisellä — ilman traumoja ja verinaarmuja. Joskus koirasta ja kissasta voi muodostua hyvinkin läheiset ystävykset. Koira voi kuitenkin uteliaisuudessaan tulla liian lähelle kissaa liian pian, jolloin se voi johtaa ikävyyksiin. Sen vuoksi eläimiä kannattaa totuttaa toisiinsa pikku hiljaa ja palkitsemalla ne treffien jälkeen.

Kommentoi ensimmäisenä

Kokemuksista voi kertoa nimimerkillä. Kommentoitaessa julkaisua Koiran ja kissan esitteleminen toisilleen sekä Nimimerkki että Kommentti ovat vaadittuja tietoja. Jos haluat antaa yksityisesti palautetta, käytä tätä lomaketta.


© 2024 Koira.info
Haluat vihjata virheellisestä tai puuttuvasta, mutta tärkeästä tiedosta, tai ehdottaa yhteistyötä? Voit lähettää palautetta tällä lomakkeella.