Koira.info

Olet täällä: Neuvoja koiranomistajille

Koiran haukkuminen

Jos ohikulkija huomaa koirasi haukkuvan, hän saattaa tulkita sen vihamielisyyden osoitukseksi. Useimmille meistä on kuitenkin tiedossa, että koiran haukkuminen voi tarkoittaa paljon muutakin. Se voi haukkua tervehtiäkseen, puolustaakseen laumaansa, saadakseen huomiota, osoittaakseen turhautumisensa tai voivansa huonosti. Joskus haukkuminen johtuu yksinkertaisesti tottumuksesta. Koiran haukkumista voi vähentää kouluttamalla eläintä ja tarvittaessa muuttamalla sen elinoloja.

Haukkuminen on yksi niistä tavoista, joilla koira kommunikoi ympäristönsä kanssa. Joskus haukkuminen on suotavaa, kuten tilanteessa, jossa joku on ovella tai jos koira on ilahtunut nähdessään laumansa jäsenen. Koira voi tietenkin haukkua myös tilanteissa, joissa se ei ole soveliasta eikä tarkoituksenmukaista. Koska haukkumiselle on monia selityksiä ja syitä, on hyvä jos omistaja pystyy selvittämään miksi juuri hänen koiransa haukkuu. Haukkuuko se esimerkiksi silloin kun se haluaa jotain? Koira saattaa oppia saavansa haluamansa (esimerkiksi herkkupaloja, leikki- tai lenkkeilyseuraa) haukkumalla. Tällaisessa tilanteessa haukkumisen tilalle voidaan opettaa jokin toinen tapa, jolla koira voi viestiä omistajalleen haluamansa. Esimerkiksi istumaan meneminen tai käpälän tarjoaminen voi olla haukkumisen korvaava tapa viestiä.

Haukkumista voi vähentää kouluttamalla esimerkiksi niin, että kun koiraa on käsketty olemaan hiljaa, se saa siitä palkinnoksi vaikka kiitosta ja silitystä. Jos koira haukkuu yksin ollessaan, se on jo haastavampi ongelma ratkaistavaksi. Silloin voi olla suositeltavaa pyytää neuvoja koiran kouluttajalta tai yrittää lisätä eläimen lenkkeilyn määrää, virikkeitä ja mahdollisuuksia päästä sosiaaliseen kanssakäymiseen muiden kanssa.

Koiran haukkumista voi vähentää kouluttamalla. Lisäksi on syytä muistaa olla yllyttämättä haukkumiseen. Esimerkiksi jos koira tietää, että joku on oven takana, sitä ei kannata yllyttää kyselemällä eläimeltä “Kuka siellä on?” tai pälyilemällä ikkunasta. Haukkumisesta ei ole myöskään tarpeen rangaista, lisäksi on muistettava säilyttää sama toimintamalli koiran koulutuksessa niin, että säännöt eivät muutu jatkuvasti.

Kommentoi ensimmäisenä

Kokemuksista voi kertoa nimimerkillä. Kommentoitaessa julkaisua Koiran haukkuminen sekä Nimimerkki että Kommentti ovat vaadittuja tietoja. Jos haluat antaa yksityisesti palautetta, käytä tätä lomaketta.


© 2024 Koira.info
Haluat vihjata virheellisestä tai puuttuvasta, mutta tärkeästä tiedosta, tai ehdottaa yhteistyötä? Voit lähettää palautetta tällä lomakkeella.