Koira.info

Olet täällä: Koiran anatomia

Hikirauhaset

Koiran ruumiinlämpötila ei ole aivan sama kuin meillä ihmisillä. Kun me ihmiset olemme noin 37°C lämpöisiä, koira voi olla pari astetta lämpimämpi. Koirat viilentävät itseään toisella tapaa kuin ihmiset — niillä on hikirauhasia vain tassuissaan ja nenässään. Koiran hikirauhaset sijaitsevat alueilla, joissa ei kasva karvaa. Ihmisillä hikirauhasia on melkein joka puolella.

Lisäksi koirien hikirauhaset eivät toimi yleensä samaan tapaan kuin ihmislajin yksilöillä, poikkeuksena ehkä allergisille soveltuva amerikankarvatonterrieri. Koirat viilentävät itseään läähättämällä. Kun niille tulee epämukavan kuuma, ne läähättävät avaamalla suunsa ja levittämällä kielensä. Kielessä on runsaasti verisuonia lähellä kielen pintaa. Läähätyksen aikana veri viilenee.

Koiran nenässä olevat hikirauhaset ovat käytännössä vain nenän kosteana pitämistä varten, eivätkä siis toimi minkäänlaisena hikoilukoneena. Koirien tassuissa on valtaosa sen hikirauhasista. Sen vuoksi onkin joskus mahdollista nähdä kuumalla säällä kuinka koira jättää lattian pintaan kosteita tassunjälkiä. Koiran ruumiissa viilentäminen ei perustu hikoiluun, vaan läähätykseen ja osittain myös kasvoissa ja korvissa olevien verisuonten laajentamiseen.


© 2024 Koira.info
Haluat vihjata virheellisestä tai puuttuvasta, mutta tärkeästä tiedosta, tai ehdottaa yhteistyötä? Voit lähettää palautetta tällä lomakkeella.