Koira.info

Olet täällä: Koiran anatomia

Hampaat

Koirat ovat, kuten Anatomia-osion etusivulla jo mainittiin, petoeläimiä ja raadonsyöjiä. Ne ovat petoeläimiä. Niiden hampaat puhuvat sen puolesta. Koirien pitkän historian aikana ei domestikaatio eikä jalostus ole kyennyt hävittämään lihansyöjämenneisyyttä huolimatta siitä, että nykypäivänä valtaosa kotikoirista ruokitaan pääosin kuivamuonalla josta osa on kasviperäistä.

Koiran hampaat eivät yleensä näy. Koirat eivät hymyile hampaita näyttämällä, vaan jos hampaat ovat esillä, koira on joko vihainen tai innoissaan vaikkapa purulelun johdosta. Joidenkin koirarotujen kohdalla hampaiden esittäminen on eräänlainen alistuvaisuuden signaali, jonka yhteydessä voidaan nähdä hännän heilumista.

Kuten meillä ihmisillä, myös koirilla on niin sanotut maitohampaat. Joskus maitohampaista osa saattaa jäädä pysyviksi hampaiksi. On syytä tarkistaa kasvavan koiran purukalusto ja selvittää, mikäli pysyvät hampaat työntävät jäljellä olevia hampaita vinoon. Koiralla on yleensä putoavia hampaita 28 ja pysyviä 42 kappaletta. Pysyvät hampaat puhkeavat 3–5 kuukauden iässä ja poskihampaat hieman myöhemmin. Etuhampaat vaihtuvat usein ensimmäisenä.


© 2024 Koira.info
Haluat vihjata virheellisestä tai puuttuvasta, mutta tärkeästä tiedosta, tai ehdottaa yhteistyötä? Voit lähettää palautetta tällä lomakkeella.